Familieterapi

Familieterapi er samtaler hvor man får hjelp til å løse problemer en opplever sammen i familien eller andre nære personer. Hvor ofte tenker vi på på hvordan vi påvirker hverandre? Måten vi snakker til hverandre og omtaler hverandre kan være med på å gjøre dagen god eller dårlig, derfor er det viktig å kommunisere godt. Kommunikasjonen i familien kan ødelegges av negative og fastlåste samspillmønstre. I samtalen har vi god erfaring med at familieterapi hjelper i en opplevd fastlåst situasjon.

Utgangspunktet for familieterapi er at problemer forstås relasjonelt og preger alle i en familie eller nettverk. I samtale er det derfor viktig å lytte til flere involverte for at gode endringer kan skje. Som familieterapeut jobber jeg med å få frem ulike stemmer og følelser i familien, samt bidrar til å åpne opp muligheten for å snakke sammen på nye måter. En grunnregel i familieterapi er at terapeuten skal forholde seg mest mulig nøytral og ikke ta part for en deltaker mot en annen. Et annet grunnprinsipp er at man prøver å forstå problemer og løsninger ved å se på hvordan familiemedlemmer gjensidig påvirker hverandre over tid. Utgangspunktet er en tankegang om at alle blir påvirket hvis et familiemedlem har et problem eller utfordring, og at alle har viktige innspill som må bli hørt for at det enkelte medlemmet skal få det bedre. Gjennom familieterapi kan familien sammen komme frem til hvordan de kan få et bedre samspill i familien. I terapien jobber vi for å aktivere familiens iboende ressurser som verktøy til problemløsning.

Artikkelforfatter Marianne Kjerschow
Artikkelforfatter Marianne Kjerschow

I en familie møtes individer med ulik temperament og personligheter og ofte med høyt ulike utviklings -og livsoppgaver da er det å forvente at det kan bli utfordrende situasjoner mellom familiemedlemmer. I familien er det mange ulike ønsker og behov som kan gå smertefritt men som også kan møtes i interesse konflikter. I terapien kan hele eller deler av familien delta og i terapiløpet vil det ofte være hensiktsmessig å variere hvor mange av familiemedlemmene som kommer til hver enkelt samtale. Som all annen terapi vil dette være situasjonsbestemt etter hva som er mest hensiktsmessig i den enkelte familie og i de ulike fasene i terapien. Familiemedlemmene gis hjemmeoppgaver mellom timene slik at det jobbes med utfordringene imellom timene. Det som går igjen i familier som kommer til Samtalen er at flere eller et familiemedlem ikke føler seg forstått og/eller hørt. Familiemedlemmer kan si « hun blir så opptatt av å forsvare seg fremfor å se hva jeg har på hjertet». Gjennom terapi kan vi hjelpe dere til å løse opp i slike fastlåste mønstre ved å tilby et trygt rom der tanker og følelser kan deles.

Problematikken i familieterapi, det kan være søskenrelasjoner, vonde fastlåste følelser i forbindelse med barndom, psykiske vansker hos et familiemedlem eller fysisk sykdom som rammer en i familien. Hvordan kan familien som helhet leve med et sykt barn eller med en mor eller far med spesielle utfordringer? Fokus på både enkeltindividet og familien er viktig. Det kan være at førstegangsforeldre søker bistand og støtte til en ny fase de går inn i eller det søkes hjelp til en ny situasjon der paret skal dele mine og dine barn. Den moderne familien som består av mine, dine og våre barn gjør kompleksiteten større og det kreves mer for å finne sin plass og bidra til god familiedynamikk. Voksne barn med voksne foreldre kommer også til familieterapi. Familier har behov for å snakke sammen om hvorfor det har blitt som det har blitt, få frem alle historiene og eventuelle familiehemmeligheter. Det kan være at voksne barn trenger å høre av sine foreldre at de kunne gjort ting annerledes og at de tar ansvar for sine handlinger som kanskje ikke var det beste for barna. Gjennom dette kan det bli lettere for barna å gå videre og skape gode nære relasjoner i eget liv. Jeg har erfaring med problematikk rundt barn og ungdom av ulik art og kan gi råd om hvordan dere kan styrke foreldrefunksjonen på ulike områder. Det er sunt at foreldre stadig undersøker sine oppfatninger og fungerende lederskap da barna går igjennom ulike faser i sin utvikling: småbarnstid, barneårene, tenåringstid og barn som flytter hjemmefra.

Det finnes ulike metoder som benyttes i familieterapi. Den mest vanlige metoden er systemisk familieterapi- inn under det finnes det ulike teorier, der de fleste har fokus på at  familiemedlemmene påvirker hverandre gjensidig. Jeg beskriver kort de vanligste metodene jeg anvender i møte med familier.

Systemisk familieterapi

Systemisk familieterapi tar utgangspunkt i at familien er et system av relasjoner. Alle problemer og utfordringer i systemet blir da sett iforhold til hvordan det påvirker relasjonene og individene. Familieterapeuten lytter til alle medlemmene i systemet. Ved å reflektere og dele høyt i et trygt rom vil de enkelte familiemedlemmmene få en større forståelse for hverandre. Når terapeuten får kartlagt utfordringer og belyst og synliggjort hvordan det påvirker alle, kan terapeuten støtte dere i prosessen med å finne bedre løsninger som gagner alle i familien. Det er ikke alltid et problem lar seg lokalisere utelukkende til det stedet hvor smerten kjennes størst i øyeblikket. Utfordringene tilhører hele systemet, enten dette er den enkelte, parforholdet, søskenrelasjoner eller hele flokken. Slike problemer angår alle og har betydning for både fortid, nåtid og fremtid. Familieterapi har hjulpet mange til å komme til bedre forståelse av familiens samspill.

Emosjonsffokusert familieterapi

Emosjonsfokusert familieterapi dreier seg om at dere skal endre fastlåste følelser. I familier kan det være mange vonde følelser. Det å snakke med hverandre å strekke seg etter å sette seg inn i den andres følelser og gi hverandre anerkjennelse vil være en viktig del av terapien. Terapeuten kan hjelpe dere med å forstå å få innsikt i hverandres følelser. Det å få råd og tips om hvordan dere kan møte hverandre på en bedre måte kan sette igang gode endringsprosesser i familien. Emosjons-fokusert familieterapi har fokus på tilknytning og gjenoppretting av relasjonelle bånd. Emosjons-fokusert terapi gir ofte gode resultater i arbeidet med familier. Tilknytnings-perspektivet er viktig. Trygge emosjonelle forbindelser og opplevelse av trygghet er avgjørende for den enkelte familiemedlem og som familie som helhet. Dette er en avgjørende faktor som påvirker familiens indre dynamikk og helse. Emosjonsfokusert terapi hjelper familien til å skifte fokus fra å se på problemet som bare negativt til å bygge sterkere relasjoner mellom alle familiemedlemmene.

Hvorfor gå i familieterapi og når bør dere søke hjelp ?

Da man vet at gode familierelasjoner forebygger psykiske utfordringer og beskytter mot vanskeligheter senere i livet er det gode grunner for å investere i dette. Noen ganger skal det heller ikke så mye til for å endre familiedynamikken til det bedre. Min erfaring er når familiemedlemmene lytter aktivt til hverandre og setter seg inn i den andres følelser og reaksjoner og dermed går inn for å respondere mer hensiktsmessig fører dette ofte til bedre dynamikk mellom familiemedlemmene. De fleste av oss venter for lenge før vi søker hjelp. Jo lengre en venter jo mer tidkrevende kan det være å løse opp i det dere trenger hjelp til. Familier jeg har hatt i terapi har sagt følgende underveis i prosessen og avslutningsvis:

«Det var vanskelig å snakke om dette uten en terapeut tilstede da det ofte var så sårbare og konfliktfylte temaer at det føltes umulig å klare det alene»

«Det å ha en tredjeperson i rommet som tydeliggjør mine følelser er til stor hjelp»

«Det er godt for meg at du hjelper å sette ord på vanskelige følelser som jeg synes det har vært vanskelig å dele»

«Etter at vi var i terapi har vi begynt å lytte aktivt til hverandre og det gjør at vi føler oss sett og forstått og dermed har vi det hyggeligere sammen»

«Ved hjelp av familieterapi kan vi igjen feire jul sammen»

«Det ble mindre farlig å snakke åpent sammen etter samtaler i familieterapi»

«Jeg var ikke klar over at mine barn opplevde meg sånn i deres barndom, etter vi gikk i terapi og barna fikk satt satt ord på noen vanskelige opplevelser de hadde som barn er det mindre konflikter og dårlig stemning når vi møtes»

«En forventnings-avklaring var veldig viktig for oss to søstre i forhold til hvor nære vi skal være i voksen alder»

«Det var betydningsfullt for oss å se på hvordan søsken rollene endrer seg når man blir voksen. «Det er som vi har hengt igjen i rollene vi hadde som barn».

«Jeg fikk mitt ønske oppfylt ved at min mor nå treffer sitt barnebarn og har stor glede av det, jeg og min mor har fått et bedre forhold gjennom dette».